duminică, 12 decembrie 2010

Sonda pentru masurarea apei la pescuit stationar

Daca in pescuitul la crap este imperativ sa stii adancimea, tipul si geografia substratului, in pescuitul stationar lucrurile nu sunt deloc diferite. Cat de adanca este apa, ce 'forme' se regasesc pe substrat sau daca exista agatatura  si de ce natura este, sunt subiecte ce macina mintea oricarui pescar, fara de care pescuitul stationar se transforma in curata loterie.
In concluzie, sondarea apei iti da un mare avantaj, eliminand mare parte din factorul "intamplare".

Sonda pe romaneste sau plummet in limba lui Shakespeare este mica unealta ce are ca destinatie tocmai aceasta operatiune.
In esenta o mica greutate, sonda este similara unui plumb obisnuit cu ochet, cea mai cunoscuta si utilizata versiune fiind cea care prezinta un mic strat de pluta in partea inferioara, special pentru fixarea acului dupa trecerea firului prin ochet.
Plummet - Sonda de masurare a apei
Sonda cu strat inferior de pluta

Ca alternativa merita mentionata varianta tip clip, sau broasca in limbaj autohton, cu sistem de fixare similar celui al unui carlig de rufe. Dezavantajul mare in cazul acestui tip de sonda este ca in momentul in care decizi sa o montezi pe fir, exista posibilitatea, foarte mare dealtfel, de a ciupi firul. Gandeste-te ca multi pescari de competitie pescuiesc extrem de fin, cu fire de diametre mici pe forfac, 0.08mm, 0.010mm...
Se poate monta pe alica, pe linia principala dar o astfel de optiune lasa loc unei oarecare interpretari.

Sonda Clip/Broasca
Sonda tip clip/broasca


Sondarea apei
Cu sonda montata pe linie, prin miscari verticale de ridicare si coborare se stabileste adancimea. Apoi, prin miscari laterale fine, tarand sonda foarte usor, se observa tipul substratului, relieful si eventualele agataturi.
Si daca initial aceasta operatine nu comunica foarte mult unui pescar obisnuit, cu timpul, prin exercitiu, mica sonda de la capatul firului va capata o aura de 'magica', facandu-va sa descrieti cu exactitatea unui sonar ce se afla pe substrat.
In mod normal, este recomandat sa nu limitezi aria de sondare doar la cei doi sau trei metri patrati in care vei pescui. Extinde-o putin spre larg, lateral si chiar spre tine si vei avea o imagine completa a locului unude vei pescui.
Masurarea apei cu sonda

Dupa sondare, in cazul in care folositi o varga sau o rubeziana este util sa tranferati adancimea catre kit, folosind un elastic sau un fir textil colorat. Exista pescari care prefera sa monteze acest mic indicator direct pe linia principala dar aceasta abordare tine de alegerea ficaruia. Cert este ca, pescuind pe teren accidentat si schimband des adancimea de pescuit si implicit pozitia plutei, este bine sa ai un reper ce iti comunica de unde ai plecat.

Sondele de masurare a adancimii sunt de mai multe greutati, acoperind o plaja mare de necesitati. Astfel, poti opta pentru o sonda de trei grame sau pentru una de patruzeci, in functie de distanta, tipul de substrat, tipul elasticului folosit la rubeziana ...etc.

Ce merita sa stii este ca o greutate mai mare va avea o inertie crescuta la diferentele de nivel, transmiterea socului fiind mult mai pregnanta decat la una usoara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu